Waar komen de studenten terecht? Jaap peter Enderlé

Door de Scriptacademy kon ik binnen relatief korte tijd een carrièreswitch maken. Ik werkte in de gezondheidszorg en schreef soms voor amateurtoneel maar na het doen van de basiscursus van de Scriptacademy ontdekte ik dat het scenario schrijven een vak was, een vak wat ik heel graag wilde leren. Omdat de opleiding niet alleen de basis van het dramaschrijven onderwijst maar me ook heeft uitgedaagd om in verschillende genres te schrijven ontdekte ik mijn eigen stijl en toon. Door de verschillende gastdocenten leerde ik bovendien de filmwereld kennen en bouwde ik een netwerk op. Hierdoor kon ik na mijn afstuderen aan de slag als schrijver bij een soapserie. Sindsdien is het snel gegaan. Na een jaar soap schrijven kreeg ik de kans om een korte televisiefilm te schrijven en daarna was ik ‘door de branding.’ De projecten volgden elkaar op en ik moest leren om verschillende scripts naast elkaar te kunnen schrijven. Een speelfilm volgde en een eigen jeugdserie zit er aan te komen. De Scriptacademy is voor mij heel belangrijk geweest in mijn ontwikkeling als scenarioschrijver. Tijdens de intensieve begeleiding van de hoofddocenten was hun blik altijd kritisch maar hebben ze me ook steeds het vertrouwen gegeven dat ik het kon. Die combinatie was precies wat ik nodig had. Inmiddels leef ik van het schrijven en geniet van het bedenken van verhalen en van de samenwerking met veel verschillende mensen. Want dat is ook scenario schrijven; samenwerken en samen iets moois maken vind ik iedere keer weer heel bijzonder. Het is een uitdagend vak waarin ik nooit uitgeleerd raak want…. het kan altijd beter.

 

Jaap peter Enderlé