Algemeen _ _

Scenarioschrijven is een leerbaar vak met regels, voorkeuren en smaak, van Aristoteles tot Netflix. Het schrijven van drama (voor film, tv, streamer) steunt op vakkennis. Die wetenschap en de ervaring hebben we in huis. Op de ScriptAcademy leer je jezelf als scriptschrijver kennen, je leert welke plek je inneemt in het medialandschap, je leert hoe je je werk kwalitatief kan verbeteren, hoe je je authenticiteit kan vergroten in alle elementen van het scenarioschrijven.

Dat waar we graag naar kijken; ons drama- deze prachtige vorm van communicatie- wordt continue gemoderniseerd. Het vak is constant in beweging om de verhalen zo goed mogelijk in en van deze tijd te vertellen. Een scenarist houdt de vinger aan de pols van de veranderende maatschappij, stelt onrecht aan de kaak én geeft hoop met nieuwe verhalen. Drama is uitermate geschikt als onderzoeksmethode om te ontdekken hoe je nu met de universeel menselijke dilemma’s om kan gaan; met groei, met verlies, met relaties, met bedrog, met jaloezie, kortom, met de uithoeken van alle menselijke emoties en inzichten die je kan bedenken. Drama is het leven in een snelkookpan.

Het is een moeilijk vak waar talent en inspiratie niet altijd voldoende zijn, maar waar vakkennis wel de deuren opent. De bekende en minder gangbare theorieën worden praktisch onderwezen. Je leert hoe je structuur (en dus stuwing in je verhaal) toepast. Je leert hoe je karakters levendig en functioneel maakt. Je ontdekt waar de kracht zit van jouw verhalen, van jouw personages en thema’s. Wij checken elke module met onze docenten de noodzakelijke stappen van de vakkennis die bij iedereen anders verlopen.

Als je gevoel voor drama hebt, als je goed kan analyseren, als je een verhalenverteller bent, leer dan professioneel scenarioschrijven aan de ScriptAcademy!

Op onze tweejarige CRKBO-erkende opleiding op HBO+-niveau leer je alles wat je moet weten en kunnen om professioneel scenarioschrijver te worden. Als je onze Basiscursus met goed gevolg hebt afgerond kun je in principe de opleiding gaan doen. Of als je een vergelijkbaar aantoonbaar niveau hebt. Bij veel aanmeldingen vindt er een selectieprocedure plaats. De tijdsbesteding aan de opleiding is gemiddeld 1 à 2 dagen in de week, inclusief de lesdagen en het huiswerk. Wij voorzien je van studiemateriaal, je hoeft niets aan te schaffen.
Na jaar 1 wordt bekeken of je voldoende niveau hebt om door te gaan naar jaar 2. Na afronding van jaar 2 krijg je een certificaat. Als je eindwerk, een scenario van 20 pagina’s, wordt goedgekeurd krijg je het ScriptAcademy-diploma Scenarioschrijven. Mocht het niet zijn goedgekeurd dan kun je in het najaar een herkansing doen.