Basiscursus _

In deze scenariocursus wordt je enthousiasme en inspiratie aangewakkerd en krijg je vakkundig les. Tijdens zes lesdagen maak je grondig kennis met zo’n veertig scenariobegrippen. In hoog tempo oefen je karakteropbouw en dramatische spanning. Je gaat werken met inciting incidents, loglines, subtekst en structuur. Je gaat begrijpen hoe krachtig scenariomiddelen als genre, dialoog, voice-over of flashback functioneren. Handige schrijftechnieken en onzichtbare valkuilen worden met film- en scenariofragmenten gedefinieerd. Met korte schrijfopdrachten oefen je de door jouw opgedane kennis. Ons doel is om de scenariokennis over te dragen. Die vaardigheid toetsen we door jou een synopsis en een kort filmscenario van tien minuten te laten schrijven. In de groep lezen en bespreken we jouw werk.

Onze docenten enthousiasmeren en inspireren tijdens het doorgeven van de dramatische basiselementen. Ze stellen en beantwoorden vragen zoals Wat zijn kenmerken van een sterke dramatische scene? Hoe bouw je een middendeel van je film op met obstakels en antagonisten? Hoe werk je naar een bevredigend, maar niet te voorspelbaar eind? Hoe speel je met de kijker en de kijkverwachtingen? In welke vorm komt jouw verhaal het beste tot zijn recht? Wanneer werkt een handeling in beeld sterker dan een uitvoerige dialoog? Hoe creëer je een werkzame identificatie met een hoofdpersoon? Welke schrijftechnieken staan tot je beschikking om spanning op te wekken en vast te houden? Vragen die persoonlijk en vanuit ieders eigen identiteit ingevuld dienen te worden en daardoor essentieel materiaal vormen voor goed drama.

Deze cursus biedt op praktische wijze een duidelijk beeld van het vak scenarioschrijven. Aan het einde van de zes lesdagen heeft de cursist inzicht verkregen in de basisprincipes van drama, is gescherpt in de analytische vermogens en gestimuleerd in de verbeeldingskracht. Daarnaast heeft de cursist zicht gekregen op het werkveld en de positie van scenarioschrijver.

De Basiscursus wordt 3 keer per jaar gegeven: in november/december, maart/april en mei/juni. In mei/juni krijgen mensen die na de zomer met onze opleiding Scenarioschrijven willen starten voorrang.

De studiebelasting is 1 à 2 dagen per week, inclusief de lesdagen. Wij voorzien je van de studiematerialen. Na afronding krijg je desgewenst een certificaat van deelname. Er is geen eindtoets maar je werkt toe naar een scenario van 10 minuten.

Toelatingseisen: Geen. Deze scenariocursus is vrij toegankelijk, zij het dat de lessen wel op HBO-plusniveau worden gegeven.
Docenten: Henk Burger (scenarist van o.a. Gewoon Vrienden en After the Tone, dramaturg) en Gemma Derksen (Hoofd Drama bij Omroep MAX)
Basiscursus data: zes vrijdagen – 17, 24 en 31 mei en 7, 14 en 21 juni 2024 van 10.00-16.00 uur
Locatie: EYE Filmmuseum
Prijs:  € 1.650 (voorjaar 2024)

Kijk hier voor subsidiemogelijkheden. Ben je lid van VERS, ACT, DDG, NCE, NBF of Netwerk Scenarioschrijvers? Dan krijg je 100 euro korting.

Schrijf je nu in