Hoe vergaat het onze oud-studenten? Medi Broekman

Hoe vergaat het onze oud-studenten? Zijn ze bezig scenario’s te ontwikkelen, of zijn ze toch en andere kant op gegaan? En hoe kijken ze zelf terug op hun opleiding? We spraken af met Medi Broekman om te kijken hoe het haar is vergaan na haar afstuderen.

Met een dampende koffie voor zich vertelt ze dat ze het goed gaat: net een paar dagen in Berlijn geweest waar ze als actrice was vanwege de kinderfilm Dikkertje Dap die daar draaide op de Berlinale. Nu is ze onder andere aan het schrijven aan Fan van Badr (werktitel), haar eerste lange speelfilm. Ze wordt daarbij gecoacht door Mieke de Jong in het kader van Vrijplaats voor Beginnende Scenaristen van het Filmfonds, die ze al kende als gastdocente bij de ScriptAcademy.

Eigenlijk is ze via een soort toeval op het scenario-pad terecht gekomen: ze heeft de theaterschool gedaan en daarna, naast haar werk als actrice, ook voorstellingen geschreven en gemaakt. Op grond van een van die toneelteksten kreeg ze een uitnodiging om een scenario te schrijven voor een korte film. Die is nog niet gemaakt, maar het scenario schrijven smaakte wel naar meer.

Wat vond ze het meest verrassend van de opleiding? “Eigenlijk dat alles volgens een vaste dramaturgische lijn gaat: karakter – obstakel – overwinnen. En dat dat vrijheid geeft in plaats van beperking. Ik dacht altijd dat het meer iets voor mij was om vanuit een buikgevoel te schrijven en dan daarna op zoek te gaan naar structuur en verdieping, maar het omgekeerde blijkt voor mij te werken. Vanuit een structuur kun je de diepte ingaan en dat geeft juist veel vrijheid bij het schrijven van de scenes en de dialogen worden natuurlijker”.

“Het andere verrassende is dat ik eerst het nut van de zogenaamde ‘logline’ niet zag, maar tijdens de lessen was het heel erg opvallend dat je bij een goede logline daadwerkelijk een film voor je ogen ziet open bloeien.”

Inmiddels kan Medi ook een NTR Kort! op haar conto bijschrijven met de film Sjaaks vrouw is dood, dus hij moet iets zeggen in een regie van Eva M.C. Zanen. Die ging afgelopen filmfestival in premiere en is nu te zien op uitzending vermist onder De avond van de Korte Film.
En op afzienbare termijn is er dan hopelijk haar eerste lange speelfilm. De eerste versie van Fan van Badr moet dit voorjaar in de stijgers staan.
We wensen haar veel succes!

Interview: Helen Westerik