Anne Peters: meters maken bij GTST

Anne Peters is in december 2012 afgestudeerd aan Scriptschool. Samen met Marleen Bosman heeft ze een dramaserie ontwikkeld: Vinex, over een vrouw die op zoek is naar spanning in haar leven in een saaie Vinexwijk. Ze begint samen met haar buurvrouw een Ritalin- en kalmeringspillenhandel en ontwricht daarmee langzaam maar gestaag haar eigen leven en dat van vele anderen in de Vinexwijk.

“Na het behalen van het diploma was het zoeken naar de volgende stap”, zegt ze. “Niemand kan meteen scenarist aan de slag en daar zijn boterham mee verdienen. Dus bleef ik gewoon mijn journalistieke werk doen en daarnaast werkte ik aan een ‘Kortje’ en een ander filmplan. Maar om de één of andere manier kwam het schrijven niet van de grond. Ik had geen ritme, geen focus en langzaam sloeg de frustratie toe. Alleen door te schrijven, kom je toe aan schrijven, krijg je ritme en ervaring. Voor mij is het in ieder geval bijna onmogelijk om het maar een beetje ‘erbij’ te doen naast mijn ‘normale’ werk.”

Incasseren

Ze besloot haar afstudeerpilot naar Remco Kobus te sturen, destijds Hoofd Drama bij Endemol. Anne kende Remco al: “Hij zat destijds in het panel bij wie wij onze afstudeerideeën moesten pitchen.” En: “Hij vertelde toen dat Endemol ook bezig was met iets over een Vinexwijk. Toen ik het script stuurde wist ik al dat er niets mee zou worden gedaan. Maar het was een manier om te laten zien: ‘Kijk, ik kan schrijven en wil graag aan de bak!’ Zo heb ik dat geloof ik toen ook tegen hem gezegd.”

Remco Kobus zette haar op het spoor van GTST. “Na het schrijven van proefscènes en een gesprek kon ik meedoen aan een korte GTST-schrijfopleiding. Op basis daarvan mocht ik gaan schaduwschrijven en na een paar scripts mocht ik voor het ‘echie’ aan de slag. Na vier scripts is er een evaluatie en na acht scripts word je weer geëvalueerd. Ik heb nu de eerste vier scripts geschreven en ben zonder kleerscheuren door de eerste evaluatie gekomen…” Een hele prestatie: “Voor iedereen die denkt: ‘Soaps schrijven, dat doe ik wel even…’: No Way! Je moet leren schrijven binnen de conventies van soap, op een hoog tempo produceren en incasseren. Het is meters maken. En dat was nou juist wat ik wilde: meters maken en (een beetje) geld verdienen met scripts schrijven.”

Goud

De ervaring bij GTST is goud waard. “Scriptschool/Academy geeft je heel veel kennis en vingeroefeningen. Je weet wat je aan het doen bent, je spreekt de ‘scenariotaal’ en hebt de kennis. Maar weten is één ding, het doen en kunnen is iets anders. Alleen door het te doen, leer je het vak echt.”

Wat niet wil zeggen dat ze nu uitgeleerd is: “Ik heb de afgelopen dagen het seminar van Robert McKee gevolgd. Ik zag veel professionals in de zaal waarvan je denkt….dit heb jij toch helemaal niet nodig? Dit weet en kan jij allemaal al? Maar zo werkt het natuurlijk niet. Soms moet iets je nog een keer uitgelegd worden, maar dan op een andere manier. Iedereen moet blijven leren, geïnspireerd worden, aangezet worden om hoger te reiken. Je bent nooit klaar met leren. Ik heb ook zeker belangstelling voor de vervolgcursussen van ScriptAcademy.”