Hoera! Lichting 2018 is geslaagd.

Hoera! Lichting 2018 is geslaagd. Gefeliciteerd! We wensen Frans van den Heuvel, Marc Kniphorst, Merel Booleman, Monique Nijhuis, Nadja Hüpscher, Olivier Biggs, Sarif Tribou, Sylvia Bouwmeister en Willemijn Mignot heel veel succes toe met hun toekomstige plannen!

Head of Studies Bertram tijdens de uitreiking:

ScriptAcademy reikt op 6 juli 2018 het diploma uit aan 9 startende scenaristen. Hun scenes worden gelezen door de professionele topacteurs Rifka Lodeizen en Ali Ben Horsting. Dat worden 9 verschillende verhalen in rap tempo. De visuele ondersteuning wordt getekend door de Storyboarder van internationale films: Raymond van Soest van RayUnlimited.

Ik hou hier een scenario op en blader er doorheen. Zo ziet een script eruit; halflege pagina’s, onafgemaakte zinnen, mensen die door elkaar heen praten. Kernachtige beschrijvingen van wat we zien. Scenarioschrijven is honderden pagina’s proza indikken tot scripttaal. Dat is jullie gelukt. Het is geen hobby, het is geen smaak, maar het is een vak. Jullie studeren vandaag af omdat jullie werk die professionele criteria van de opleiding aantonen. Jullie hebben doorgeschreven, geleerd, herschreven en zijn zo door het lint gerend.

Wat doen we eigenlijk op deze opleiding? We leren verhalenvertellers om hun avonturen beeldend, dus filmisch te maken. We leren in twee jaar om die fundamentele dramatische elementen in de vingers te krijgen: plot, personages en scenes.

De Plot, we leren hoe zo’n beeldverhaal vakkundig opgezet wordt in inhoud én vooral structuur. Wat heb ik te vertellen én hoe ga ik dat schrijven? Staat er wel genoeg op het spel? Heeft het verhaal tijdsdruk? Heb ik de ruimte dramatisch uitgebuit? Wordt het spannender tijdens een hittegolf, in een stilstaande metro of op Koningsdag?

De Personages; we leren gelaagde personages te construeren. Fysiek, sociaal en natuurlijk psychologisch. Is de wil van het personage duidelijk? Is deze hoofdpersoon wel de beste ambassadeur voor het thema? Wie heb je nodig om het de hoofdrol zo moeilijk mogelijk te maken?

De scene. Welke functie heeft de scene? Zit er conflict of contrast in elke scene? In zo’n papieren constructie moet altijd helder zijn; wat zien we, wat gebeurt er? We vermijden romanwoorden als Beseffen of Realiseren. Nee, wat zien we, wat doet iemand? Dat is scenario-grammatica. En dan, hoe richt ik de scene in? Met welke Dialoog en welke Handelingen? Wat laat ik hen zeggen en hoe verbeeld ik het op mijn originele, relativerende of diep doorvoelde manier?

Drama maakt de hemel en de hel persoonlijk. Maar dramaschrijven is soms de hel.

Jullie gaan verhalen schrijven over dát waar we op hopen en dát wat we vrezen. We willen van jullie films die ons bevestigen en we willen series die ons ontwrichten. We willen in leugens geloven en we willen drama dat ons de waarheid vertelt.

ScriptAcademy heeft met verschillende scenaristen, regisseurs, producenten en praktisch gereedschap deze lichting 2018 naar de finish gecoacht. Het team van ScriptAcademy was geweldig; Corinna Daestner heeft het inhoudelijk en organisatorisch super gedaan. Ger Beukenkamp was onze steun en toeverlaat. JaapPeter Enderle, Mieke de Jong, Philip Delmaar, David Lammers, Shariff Korver, Henk Burger, Gemma Derksen. Bedankt. Rifka, Ali Ben; het is zo’n plezier om de scenes van papier levend te zien worden door jullie. Raymond; de tekeningen geven prachtig weer waar de scenaristen nog niet aan hadden gedacht.

En Diplomaten, ik wil jullie bedanken. Ik heb met jullie weer geleerd te lachen en te relativeren in de klas. Ik ben geraakt door jullie discipline, door jullie honger naar kennis, door die individuele noodzaak om je verhaal op een professionele scenario-manier te vertellen. Ik wil jullie bedanken omdat jullie mijn eigen gelijk bewijzen: vakkennis werkt.

Mijn advies? Werk hard omdat je nu het leukste vak van de wereld instapt. Wees nooit verongelijkt. Word niet bang om een afwijzing. Blijf nieuwsgierig naar de ouder wordende wereld. Daag die wereld uit. Beloof jezelf dat je deel MOET nemen in die creatieve wereld waarin je wil werken. Dat is ook je vak. Stap op de beslissingnemers af met verstand van zaken. Je hebt maar één iemand nodig die je vakkennis herkent.

Hou in de gaten wat roering veroorzaakt en schop dan zelf het medialandschap in de war. Talent is niet genoeg, dat heeft een hoog “Nou En” gehalte. Je gaat nu met je groeiende kwaliteit en je flexibele vakkennis de deuren open wrikken want je hebt nu wat te melden op een manier waarnaar geluisterd wordt. Vandaag sluit je de tweejarige opleiding af. Dat betekent niet dat je klaar bent, maar wel goed voorbereid.

Bertram 2018