Oud-Student Jaap Peter Enderlé

Filmstill uit Zeven Kleine Criminelen (2019) – Credit: Pupkin / Bram van Woudenberg

Oud-Student Jaap Peter Enderle vertelt in Schrijven Magazine over het volgen van de ScriptAcademy opleiding en zijn carriere als scenarist voor onder andere Jongens (2014), Horizon (2016) en Zeven Kleine Criminelen (2019). Het artikel vind je hier of lees je hieronder!

___

In de spotlight: alumnus Jaap-Peter Enderlé (1972). Na de tweejarige opleiding van ScriptAcademy maakte hij meters bij een soapserie en schreef hij afleveringen voor de serie Van God Los. Zijn afstudeerscript resulteerde in de televisiefilm Met Donker Thuis. Vervolgens schreef hij samen met Chris Westendorp de telefilm Jongens, die genomineerd werd voor een Emmy Award en diverse internationale prijzen won. Sindsdien schrijft Enderlé voor verschillende tv-series en speelfilms, waaronder de Gouden Kalf winnaar Horizon en de succesvolle jeugdserie Zeven Kleine Criminelen.

Een carrièreswitch
Enderlé: “Met alleen een beetje ervaring voor het schrijven voor amateurtoneel besloot ik als dertiger toch nog een carrièreswitch te wagen: van het werken in de gezondheidszorg naar de wereld van film en televisiedrama. Dat ik vastbesloten was dat dit me zou lukken heeft me zeker geholpen. De Tweejarige Opleiding van ScriptAcademy was inspirerend en uitdagend; je bent continu aan het schrijven. Want schrijven leer je vooral door te schrijven.

En juist omdat ik bij de start nog helemaal niets wist van schrijven voor film, ontdekte ik dat de opleiding een hele fijne opbouw kent. Van de basis van het vak, via de regels van het spel, naar verschillende formats en genres. Ik leerde over de structuur van een verhaal en heb er eindeloos mee kunnen oefenen. Van een eerste idee naar een volwaardig verhaal, met conflict en stuwing. Ook leerde ik er om emotioneel te schrijven en karakters te creëren van vlees en bloed. Daarbij stond altijd de vraag centraal: welk verhaal wil je vertellen, wat heb je te zeggen, wat is je stem?”

ScriptAcademy als springplank
“Schrijven voor film is een vak, maar het opzetten van een netwerk en het leren pitchen van je ideeën en je scripts is dat ook. Een stoet aan gastdocenten uit verschillende disciplines trokken die twee jaar aan me voorbij. Ik leerde dramaturgen kennen, producenten, mensen van de verschillende fondsen. Kortom zeer bruikbare contacten uit de praktijk, die ik hard nodig had na het afstuderen aan ScriptAcademy. Want ook al is er behoefte aan goede scriptschrijvers, het kan zonder titels op je naam lastig zijn om door ‘de branding’ te komen. Ik ben blij dat ik toen die sprong gewaagd heb en door de lessen en contacten via ScriptAcademy nu het leukste werk doe dat er bestaat. Voor wie overweegt scenarioschrijver te worden, zou ik de opleiding dan ook aanraden. Het werken en leren in een gemotiveerde groep en de individueel gerichte begeleiding van de hoofddocenten maakt ScriptAcademy tot een perfecte plek om het scenariovak eigen te maken en om daarna – met veel bruikbaar gereedschap – de wereld van film en televisie te betreden.”