Docenten _ _

Bertram is Head of Studies van ScriptAcademy. Hij werkt als scenario-coach en development manager voor drama en documentaire in binnen- en buitenland. Bertram adviseerde jarenlang aanvragen van het FilmFonds en het Mediafonds, doceerde Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht en York University, Toronto. Hij adviseert heden bij het NPO-fonds en geeft les aan de ScriptAcademy. 

Henk Burger is scenarioschrijver van onder andere de eerste gay rom-com van Nederland ‘Gewoon Vrienden’, de conceptuele speelfilm ‘After the tone’ (nominatie Zilveren Krulstaart 2014), en de achtdelige audioserie ‘Luchten’ (AVRTOTROS). Hij ontwikkelt voor film, tv en online uiteenlopende verhalen. Hij is ook scriptcoach voor drama en documentaire. Daarnaast was hij 20 jaar dramaturg (NTR, NCRV, e.a.) en adviseur (Mediafonds) en betrokken bij vele pilots voor radio- en tv-programma’s. Hij vindt het heerlijk om nieuwsgierige aspirant scenaristen te inspireren en het soms gecompliceerde vak bij te brengen. Met vele door hem bedachte oefeningen raak je vertrouwd met
het ambacht en ontwikkel je een stevig fundament als scenarioschrijver.
Zijn motto: een goed verhaal moet goed verteld worden.

Gemma Derksen heeft een lange staat van dienst op het gebied van films en dramaseries. Ze werkte als eindredacteur drama bij o.a. IDtv, AVRO, NTR, NCRV, BNNVARA en nu MAX. Ze begeleidde scenario’s van talloze films en dramaseries, waarvan vele bekroond. Enige series: Maud & Babs, Zussen, Hollands Hoop, Adam EVA, Vechtershart, Zuidas, Anne+, Oogappels, In Therapie, Lijn 32, SpangaS, Levenslied, Barslet, Keyzer & De Boer, Sinterklaasjournaal, Pleidooi, Oud Geld. Enkele films: Tegendraads, Rocco & Sjuul, Hendrik Groen, Baboe, Wat is dan Liefde, Instinct, Lucia de B., Daglicht, Exit, De Storm, Brideflight.

Philip Delmaar was zelf student in de allereerste lichting van ScriptAcademy. De opleiding was voor hem een springplank naar een lange carrière in het scenarioschrijven, met speelfilms als Raak, Skin, Daglicht en recentelijk El Houb. Verder schreef hij aan diverse series, zoals Penoza, Zenith en Hoogvlieger. Hij won vele prijzen: een Gouden Beer voor Raak (beste korte film), Cinekid Award voor Beste jeugddrama voor Zenith I en II en recentelijk met El Houb een Gouden Kalf en Zilveren Krulstaart voor het Beste scenario. Toch vindt Philip juist het lesgeven een van de meest inspirerende kanten van zijn werk. Scenarioschrijven is een moeilijk, maar leerbaar vak. Philip houdt er van om de scholieren inzichten te geven in structuur, dialoog en karakter, maar zeker ook in hun eigen authentieke verhaal en hoe zij dat samen aan kunnen scherpen.

Jacqueline Epskamp is (scenario)schrijver, historicus en docent. Als scenarioschrijver schreef en co-schreef zij vele films en series van arthouse tot comedy, zoals de films De fuik, Loverboy, Drift, Weg van jou, Gek van geluk, Casa Coco en series als Stellenbosch, Levenslied, de Co-assistent, Familie Kruis, Divorce, Export baby, etc. In november komt het romantisch-historisch drama Tegendraads in de regie van Ben Sombogaart uit. Momenteel werkt Jacqueline aan de speelfilm Hanna van Hendrik met regisseur Ineke Houtman, een Pools-Nederlandse speelfilm en aan diverse series. Jarenlang was ze verbonden aan de Filmacademie te Amsterdam als docent scenario en momenteel naast de Scriptacademy ook aan de Scenariovakschool. Als adviseur werkte ze voor het Filmfonds, Mediafonds en het NPO-fonds. Naast vele nominaties ontving ze voor haar werk ook verschillende prijzen, zoals twee jaar op rij de Neerlandia-Visserprijs voor scenario.

Mieke de Jong schrijft scenario’s voor film en tv, vaak over serieuze onderwerpen die ze met humor benadert. Haar werk voor kinderen spreekt ook volwassenen aan. Ze is scenarist van o.a. tv-series LampjeAlleen op de Wereld (nominatie International Emmy Award, nominatie Prix Jeunesse), Annie M.G.. En ook van speelfilms als:  Meester Kikker,  Iep! ( Berlinale),  Oorlogswinter (Oscarnominatie).
Mieke coacht scenaristen in binnen- en buitenland en is verbonden aan het Cinekid Scriptlab.

Jaap Peter Enderlé is scenarioschrijver, dramaturg en docent. Hij schrijft zowel voor jeugd als volwassenen en voor zowel speelfilms als series. Zijn speelfilm Jongens, die hij samen met Chris Westendorp schreef, heeft (inter)nationale prijzen gewonnen en is inmiddels een klassieke queerfilm geworden. De film Horizon, waarvoor hij het scenario schreef, ontving een Gouden Kalf voor beste televisiedrama. Ook de serie Zeven Kleine Criminelen, eveneens samen
met Chris Westendorp, won het Gouden Kalf. Binnenkort verschijnt de tv-serie Elixer, een familiedrama binnen de farmaceutische industrie, waarvoor hij twee afleveringen schreef. Daarnaast zijn er twee speelfilms in ontwikkeling. Naast het schrijven is Jaap Peter betrokken bij speelfilmprojecten als dramaturg en interviewt en presenteert hij verschillende evenementen binnen de film- en scenariowereld. En geeft hij dus met heel veel plezier al een aantal jaar les aan scenariostudenten.